Loading...

Over Lotus

Waar komt LOTUSkring Schijndel vandaan?

Onze kring is opgericht in 1970, terwijl de Landelijke Organisatie LOTUS pas in 1975 startte. Hoe zit dat?

Even terug in de tijd. Tijdens WO II werden Engelse steden en industriegebieden hevig gebombardeerd. Daarbij vielen veel slachtoffers. Hulpverleners hadden nauwelijks kennis hoe te handelen. Dat vroeg om verbetering. Er kwamen cursussen om die hulpverlening te verbeteren. Aanvankelijk werd er geoefend op poppen. Maar het werken met mensen die slachtoffers speelden bleek effectiever. Zo begon in 1942 de Casualties Union. De oprichter was Mr. Eric Claxton.

In 1959 vierde Het Oranje Kruis haar Gouden Jubileum. Tijdens deze viering was er een onaangekondigde demonstratie van een aantal ongevalsletsels door Mr. Eric Claxton en Dr. L.K. Wills van de Casualties Union. Dit werd geen succes.

In 1962 werd tijdens de bondsvergadering van Het Oranje Kruis nogmaals een demonstratie van letsels gegeven. Ditmaal na een inleiding door Mr. Eric Claxton. De uitgebeelde letsels, waaronder flauwte, epilepsie en een hartaanval, maakten grote indruk. Nog in hetzelfde jaar, 1962 dus,  organiseerde Het Oranje Kruis een studieweekend geleid door mensen van de Engelse Casualties Union. Dit werd een groot succes.
Op 23 november 1963 werd een eerste officiële opleiding gestart, waarmee LOTUS een feit was.

In Noord-Brabant stimuleerde het district EHBO het idee om LOTUSslachtoffers te gaan opleiden. Wat in 1970 dus leidde tot de oprichting van LOTUSkring Schijndel.

Contactinformatie
Lotuskring Schijndel
0413-476074
penningmeester-coordinator@lotuskring-schijndel.nl
Statuten
Privacybeleid
KVK 40219983